2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Πως οι τοξικοί άνθρωποι επιβαρύνουν τον ψυχισμό μας

Πως οι τοξικοί άνθρωποι επιβαρύνουν τον ψυχισμό μας {noPicture}

Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε συναναστραφεί με  τοξικούς ανθρώπους  στο  φιλικό, οικογενειακό, προσωπικό ή εργασιακό περιβάλλον. Ποιούς όμως ονομάζουμε τοξικούς ανθρώπους; Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στα άτομα εκείνα που η συναλλαγή μαζί τους επιφέρει σημαντική συναισθηματική-ψυχική επιβάρυνση. Τους τοξικούς ανθρώπους τους διακρίνει μία επικριτική διάθεση για όλους και για όλα τα γεγονότα. Έχουν την τάση να επιρρίπτουν τις ευθύνες  στον περίγυρό τους και να μεταδίδουν αρνητικά συναισθήματα, όπως απαισιοδοξία, ματαιότητα και μιζέρια. Είναι επίμονοι μέχρι να ακούσουν τις  απολογίες των ατόμων που σχετίζονται μαζί τους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τον υπέρμετρο εγωισμό τους. Στη συμπεριφορά τους περιλαμβάνονται και οι δραματοποιήσεις. Μάλιστα, οι τοξικοί άνθρωποι αν αντιληφθούν πως τους έχουν συμπονέσει ή δικαιολογήσει για την χειριστική τους συμπεριφορά, αρχίζουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στην ζωή των άλλων και μετέπειτα εύκολα θα προβούν σε συναισθηματικούς εκβιασμούς για να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.
 

Οι τοξικοί άνθρωποι επιδιώκουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, για αυτούς η σχέση έχει αξία μόνο όταν θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για τα δικά τους προβλήματα και ανησυχίες. Αποφεύγουν εσκεμμένα να αναλάβουν το προσωπικό μερίδιο ευθύνης σε μία διένεξη. Δημιουργούν ενοχές που τις διαιωνίζουν μέσω ενός φαύλου κύκλου εντάσεων, επικριτικότητας και κατηγοριών. Η σύγκρουση μαζί τους θυμίζει λαβύρινθο, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση που αναπαράγεται τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαφυγή από αυτόν. Έχουν την «ικανότητα» να παρασύρουν τον συνομιλητή  τους σε ένα μονόδρομο ψυχικής έντασης που απώτερος σκοπός τους είναι η προσωπική κυριαρχία τους στη σχέση.
 

Με την χειριστική τους συμπεριφορά σαμποτάρουν την προσωπική ανάπτυξη του άλλου. Συγκεκριμένα επηρεάζουν δυσμενώς την αυτοπεποίθηση του ατόμου, καθώς του προκαλούν αισθήματα αυτό-αμφισβήτησης για τις προσωπικές του ικανότητες. Μία άλλη τακτική τους είναι η αθέτηση των υποσχέσεων τους και η τάση τους να λένε ψέματα, προκειμένου να αποκομίσουν κάποιο προσωπικό τους όφελος.
 

Η διατήρηση της σχέσης με ένα τοξικό άνθρωπο θυμίζει την κινούμενη άμμο. Στην αρχή έχεις την ψευδαίσθηση του ελέγχου της σχέσης, μέχρις ότου να γίνει η διαπίστωση πως ο φαύλος κύκλος της έντασης σε έχει «βουλιάξει» ακόμα περισσότερο και ψυχικά σε έχει «ακινητοποιήσει».
 

Εδώ γεννιέται το ακόλουθο εύλογο ερώτημα: «πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον ψυχισμό μας από την επιρροή των τοξικών ανθρώπων»; Η απάντηση είναι να έχουμε ανοιχτές τις συναισθηματικές «κεραίες» μας όταν αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα αισθήματα δυσφορίας και ψυχικής έντασης, που προκαλεί η συναλλαγή με τα συγκεκριμένα άτομα. Στην περίπτωση λοιπόν που έχουμε αναγνωρίσει την τοξική τους συμπεριφορά και λόγω κάποιων συνθηκών δεν είναι εφικτή η διακοπή της σχέσης-π.χ. αν πρόκειται για συνάδελφο ή συγγενικό πρόσωπο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος -θα πρέπει να θέσουμε τα όρια μας, τις «κόκκινες γραμμές» μας,  για να είναι η σχέση μόνο τυπική. Στην πλειοψηφία των  περιπτώσεων η καλύτερη λύση είναι η απομάκρυνση, η διακοπή οποιαδήποτε μορφής  επικοινωνίας και επαφής με τους τοξικούς ανθρώπους, για  να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ψυχική ισορροπία και ευημερία μας. Στη συνθήκη που κάποιος έχει προσπαθήσει αρκετά αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, είτε για να οριοθετήσει είτε για να απομακρύνει από την ζωή του έναν τοξικό άνθρωπο, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από έναν ψυχολόγο, για να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει ξανά την ψυχική του ηρεμία και ευεξία.

Πίσω