2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Πότε το άγχος θεωρείται παθολογικό

Πότε το άγχος θεωρείται παθολογικό {noPicture}

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που όλοι μας έχουμε βιώσει. Η λέξη άγχος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ἄγχω που σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος ορίζεται ως ένα ασαφές συναίσθημα που θα εκδηλωθεί  με ανησυχία, ένταση, εκνευρισμό ή φόβο. Θεωρείται πως είναι ένας φυσιολογικός προσαρμοστικός μηχανισμός του ανθρώπου στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ή εσωτερικών πιέσεων ή αλλαγών, που θα βιώσει στη καθημερινότητα του. Η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, η κεφαλαλγία, η δυσφορία είναι μερικά από τα συνήθη συμπτώματα της εκδήλωσης του άγχους.

Πότε όμως το άγχος θεωρείται παθολογικό;
Το παθολογικό άγχος αφορά την κατάσταση εκείνη όπου ο άνθρωπος θα εμφανίσει δυσανάλογα υπερβολικό άγχος σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί, καθώς θα το ερμηνεύσει ως επικίνδυνο ή απειλητικό. Έτσι συντηρείται ένας φαύλος κύκλος  αρνητικών σκέψεων, σωματικών συμπτωμάτων και συμπεριφορών, με δυσάρεστες συνέπειες για την λειτουργικότητα του ανθρώπου, όπως η δυσκολία του να συναναστραφεί άλλους ανθρώπους, να εργαστεί, να βγει από το σπίτι του. Σε κλινικό επίπεδο το παθολογικό άγχος αφορά κυρίως τις αγχώδεις διαταραχές, που είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές στον γενικό πληθυσμό. Στις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνονται η διαταραχή πανικού, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η κοινωνική φοβία, η αγοραφοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά και οι ειδικές φοβίες (όπως κλειστοφοβία, υψοφοβία κ.α.).

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους, τα οποία δυσκολεύεστε να ελέγξετε μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα ειδικό ψυχικής υγείας. Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να θεραπευτούν, με ψυχοθεραπεία  ή  με την λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή  με συνδυασμό και των δύο έτσι ώστε  να μπορέσετε να χαρείτε ξανά την καθημερινότητα σας και την ζωή σας.

Πίσω