2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Όταν το παρελθόν δεσμεύει το μέλλον

Όταν το παρελθόν δεσμεύει το μέλλον {noPicture}

Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αποδεσμευτούμε από μία σχέση, που ουσιαστικά δεν βιώνουμε την ευτυχία και την αγάπη. Για μη εμφανείς όμως λόγους μένουμε και εμμένουμε να προσπαθούμε, με την προσδοκία πως κάτι καλύτερο θα συμβεί, κάτι θα αλλάξει. Κάτι που θα εξελίξει, βελτιώσει την σχέση μας στο σημείο που ο σύντροφός μας, θα μας δημιουργήσει το αίσθημα της ασφάλειας, του μοιράσματος, της σύνδεσης και της ηρεμίας.

Όσο όμως διατηρούμε αυτή την προσδοκία, τόσο περισσότερο επενδύουμε και παραμένουμε στη σχέση, για να διαπιστώσουμε με το πέρασμα του χρόνου, πως αυτή η μοναδική στιγμή της συναισθηματικής σύνδεσης και πληρότητας δεν έρχεται ποτέ. Τι είναι αυτό άραγε που μας «εμποδίζει» να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο; Τι φταίει και επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα του «σχετίζεσθαι» με ανθρώπους που εκ των προτέρων γνωρίζαμε, είχαμε τις ενδείξεις πως δεν θα καλύψουν τις συναισθηματικές μας ανάγκες;

Η απάντηση έχει να κάνει με την προσωπική μας ιστορία και τα βιώματα μας. Οι μνήμες, οι εικόνες, τα ψυχικά αποτυπώματα που φέρουμε από το παρελθόν με τους σημαντικούς «άλλους», την μητρική και πατρική φιγούρα, φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στην επιλογή του συντρόφου. Ο ψυχισμός μας λοιπόν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη γιατί του είναι οικεία, γνώριμα. Έτσι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των δυσλειτουργικών σχέσεων διαιωνίζεται καθώς κυριαρχεί το αίσθημα της «ψευδο-ασφάλειας». Όμως η προσωπική μας δυσκολία να φύγουμε από μία δυσλειτουργική σχέση, μας στερεί ταυτόχρονα την ευκαιρία να σχετιστούμε μελλοντικά με άλλους ανθρώπους, καθώς το άγνωστο, η αλλαγή, το νέο δημιουργεί άγχος και φόβο.

Ωστόσο μέσω της ψυχοθεραπείας ο καμβάς των λανθασμένων και επώδυνων συναισθηματικών συνδέσεων μπορεί να «ανακατασκευαστεί». Η θεραπευτική σχέση είναι ο μεταβατικός χώρος όπου θα γίνει η συνειδητοποίηση των σημείων που μπλοκάρουν τον ψυχισμό και τον κρατάνε δέσμιο του παρελθόντος. Το ταξίδι της αυτογνωσίας και θεραπείας δεν είναι ανώδυνο. Τις στιγμές εκείνες που θα φοβηθείτε, θα είναι επώδυνο και θα διστάσετε να συνεχίσετε, θα παραμείνω δίπλα σας συνοδοιπόρος στο ταξίδι της θεραπεία σας, με πυξίδα την προσωπική σας εξέλιξη και την ψυχική ισορροπία σας.

Πίσω