2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού {noPicture}

 Το κύριο χαρακτηριστικό σε μία κρίση πανικού είναι η εμφάνιση του έντονου άγχους και φόβου, που κατακλύζουν το άτομο αιφνίδια, απροειδοποίητα και χωρίς εμφανή λόγο. Η κρίση πανικού διαρκεί από 1 έως και 10 λεπτά, κλιμακώνεται γρήγορα και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1 ώρα. Επίσης μαζί με το άγχος και ο φόβο, μπορεί να εκδηλωθούν και μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ταχυκαρδία
- Τρέμουλο ή έντονος τρόμος
- Φόβος απώλειας της επαφής με την πραγματικότητα
- Αίσθημα πνιγμού
- Εφίδρωση
- Ζάλη, αστάθεια ή τάση για λιποθυμία
- Αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
- Ναυτία
- Πόνος στο στομάχι
- Φόβος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
- Μουδιάσματα στο σώμα
- Ρίγη ή αίσθημα ζέστης
- Πόνοι στο στήθος
- Φόβος θανάτου
- Αίσθηση αποπραγματοποίησης (αίσθημα μη πραγματικότητας) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση ότι βγαίνει από τον εαυτό του)
- Πονοκέφαλος

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια του επεισοδίου σωματικά βιώνεται έντονα το αίσθημα ενός επικείμενου θανάτου, χωρίς το άτομο να αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα κάποιο σωματικό πρόβλημα υγείας. Ψυχικά υπάρχει το αίσθημα της απώλειας του ελέγχου του εαυτού, μέχρι του φόβου για απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα. Η εμπειρία αυτή την πρώτη φορά συνήθως οδηγεί στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, όπου θα διαγνωστεί η κρίση του πανικού. Στην περίπτωση που η κρίση συμβεί μόνο μία φορά στην ζωή ενός ανθρώπου, δε θα χρειαστεί να γίνει καμία εξειδικευμένη θεραπεία. Όταν όμως το άτομο υποφέρει από συχνές κρίσεις τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κρίσεις πανικού δεν έχουν σαφή αιτιολογία για την εκδήλωσή τους. Μια αιτία μπορεί να είναι διαταραχές στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη) του εγκεφάλου. Ωστόσο  η ενδοψυχική σύγκρουση, μια ξαφνική αλλαγή στη καθημερινότητα, η μετάβαση σε άλλο στάδιο ζωής, η απώλεια μιας σχέσης/αγαπημένου προσώπου, ένα ιστορικό κακοποίησης σε μικρή ηλικία, αποτελούν καταστάσεις ικανές να δημιουργήσουν εσωτερική ένταση που θα εκφραστεί με  συμπτώματα κρίσεων πανικού.

Στην διαταραχή πανικού το άτομο μετά την πρώτη του εμπειρία που είχε με την κρίση θα εκδηλώσει προσδοκιτικό άγχος δηλ. θα ανησυχεί και θα βιώνει άγχος για επανάληψη της κρίσης μελλοντικά. Στην πορεία οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού θα δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, όπου θα συνυπάρχει ο φόβος και η υπερεπαγρύπνηση για την παρατήρηση και ερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων με ένα καταστροφικό τρόπο. Ο φόβος του ατόμου για μελλοντική κρίση, θα του δημιουργήσει αποφευκτικές συμπεριφορές για μέρη ή καταστάσεις που το ίδιο θα εκλαμβάνει ως υπεύθυνα για την διαταραχή πανικού. Πολύ συχνά όταν η διαταραχή επιδεινωθεί θα εκδηλωθούν συμπτώματα αγοραφοβίας, κατάθλιψης ή και κλειστοφοβίας, με δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ατόμου, καθώς θα περιορίζει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητες του.

Για την αντιμετώπιση των κρίσεων του πανικού είναι σημαντικό να ζητηθεί βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η υποστήριξη γίνεται με ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ή αναλόγως την περίπτωση μπορεί να γίνει συνδυασμός και των δύο θεραπειών. Ειδικότερα, μέσω της ψυχοθεραπείας αναγνωρίζονται οι πηγές του άγχους, γίνεται η διαχείριση των σκέψεων που πυροδοτούν τις κρίσεις και επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση των συμπτωμάτων του πανικού, για να μπορέσει ο άνθρωπος να απολαμβάνει ξανά την ζωή του χωρίς να υποφέρει.

Πίσω