2109958790 Κάτω Ηλιούπολη: Σοφοκλή Βενιζέλου 11 - Άγιος Δημήτριος: Λεωφ. Βουλιαγμένης 315
hero image
banner image

Αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις διαταραχές {noPicture}

Σαν συναίσθημα το άγχος θεωρείται πως είναι ένας φυσιολογικός προσαρμοστικός μηχανισμός του ανθρώπου, στις διάφορες ευχάριστες ή δυσάρεστες αλλαγές που συμβαίνουν στην διάρκεια της ζωής του. Πέρα όμως από το φυσιολογικό άγχος υπάρχει και το παθολογικό άγχος, σύμπτωμα που αφορά τις αγχώδεις διαταραχές, που είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές.

Το παθολογικό άγχος σχετίζεται με την κατάσταση εκείνη όπου το άτομο, θα παρουσιάσει δυσανάλογα υπερβολικό άγχος σε σχέση με το ερέθισμα που το προκάλεσε, καθώς θα το ερμηνεύσει ως επικίνδυνο ή θα εκδηλώσει έντονο άγχος ακόμα και στην απουσία των ερεθισμάτων ή χωρίς προφανή λόγο.

Το παθολογικό άγχος έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, γιατί έρχεται αντιμέτωπος με συμπτώματα που του δημιουργούν δυσφορία, τον επιβαρύνουν και μειώνουν σημαντικά την λειτουργικότητά του σε καθημερινό επίπεδο.

Στις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνονται:
- Διαταραχή πανικού
- Διαταραχή γενικευμένου άγχους
- Κοινωνική φοβία
- Αγοραφοβία
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες
- Ειδικές φοβίες (κλειστοφοβία, υψοφοβία κ.τ.λ.)

Τα συμπτώματα του παθολογικού άγχους είναι:
- Αίσθημα ανησυχίας 
- Ευερεθιστικότητα
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Νευρικότητα
- Τρόμος
- Υπερβολική λύπη
- Σωματικά συμπτώματα: ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμού, πόνο στο στήθος ή στο στομάχι, τάση για λιποθυμία κ.α.
- Διαταραχές στον ύπνο
- Αποφευκτικές συμπεριφορές

Πίσω